Geerdink logo 300Ben en Ria van Naarden nemen afscheid van ’t Geerdink en de Ponystal

Deze maand nemen Ben van Naarden, mede oprichter van de Stichting ’t Geerdink - Ponystal, en zijn vrouw Ria, afscheid van hun levenswerk. In 1973 werd in de Hengelose Es begonnen met de bouw van een buurthuis. Aan Ben werd gevraagd of hij mee wilde doen met de activiteiten. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Met hart en ziel hebben Ben en Ria in de voorbije jaren, samen met veel vrijwilligers, stagiaires, en de beroepskrachten iets prachtigs in de wijk neergezet.

a 038 Ben sBen van Naarden   

In 1974 werd ’t Geerdink officieel geopend samen met de Sterrentuin door de toenmalige staatssecretaris Meier. In het gebouw werd van alles gedaan o.a. gym, jongerenactiviteiten, peuterspeelzaal, vergaderingen, judo enz. Er werd een werkbestuur opgericht en er kwam een speeltuin bij. Natuurlijk zat Ben daar ook in. De kinderen van de buurt keken vaak bij de Tichelhoeve, waar men pony’s had en waar je rijles kon krijgen. Voor veel kinderen was dat te duur. “Misschien is het leuk omdat hier ook te doen”, opperde een van de leden van het werkbestuur. Omdat Ben verstand had van paarden, en hij volgde ooit een cursus hoefsmid, moest hij de verzorging maar op zich nemen. Dat heeft hij gedaan. Jarenlang.

Ben ritselde van alles en sleepte van her en der zaken bij elkaar. Zo kwam er in 1983 een complete boortoren, gekocht voor één gulden van de AKZO. Het afbreken, vervoer en weer opbouwen, dat zelfs met behulp van bergbeklimmers ging, was nog een hele klus maar het gebeurde. Hij zat in alle organisaties die nodig waren voor ‘t Geerdink en de Ponystal. In 1985 stelde de Centrale voor Speeltuinen ’t Geerdink voor om zelfstandig te worden. Met subsidies van de Gemeente Hengelo en zelfredzaamheid ging men verder. Er werden heel diverse projecten uitgevoerd zoals b.v. het ruiterpad in het Weusthagpark en nog veel anderen. Soms gebeurde dat in samenwerking met jongeren uit andere landen, bijvoorbeeld uit Ierland en uit Duitsland, Emsdetten. De jongeren sliepen dan bij de vrijwilligers en bij Ben en Ria thuis.

Zonder al deze vrijwilligers uit het verleden en het heden had ‘ t Geerdink niet kunnen bestaan. ‘t Geerdink organiseert één keer in de twee jaar een vrijwilligers kamp en een kinderkamp. Het zakgeld project was een initiatief van hem waar men over sprak en dat nog steeds bestaat. De Ponystal en ‘t Geerdink hebben ook roerige tijden gekend. Maar ze zijn blijven staan. Dat is ook mede te danken aan de tomeloze inzet van onder anderen Ben en zijn vrouw Ria. Het stoppen moet, om gezondheidsredenen. Ik wens hem daarbij succes, een eerdere poging mislukte.

Tineke Kusters


Noot van de redactie:  Ben is overleden op 6 maart 2016


Ben Hengelos Weekblad sin het midden Ben en Ria van Naarden  foto: Harry Broeze, Hengelo's Weekblad

Klik hier voor het artikel in het Hengelo's Weekblad.