Rode Kruis logo s


Het Rode Kruis adviseert:
Eerste hulp in de natuur

Het is weer zomer, tijd om naar buiten te gaan! Schoolreisjes, fietstochten, kamp en tijdens de vakantie lekker de vrije natuur in. Maar de vrije natuur is niet altijd een veilige omgeving. Daarom vraag ik uw aandacht voor de berenklauw.

RodeKruis berenklauw


De berenklauw is een plant met schermvormige witte bloemen en kan tussen de 2 en 5 meter hoog worden. De plant komt voor in verwaarloosde veldjes en langs het water.

Wat stel je vast: Ongeveer een dag na contact met het sap ontstaan rode, jeukende vlekken, die na enkele uren een ontsteking van de huid worden met zwelling en blaarvorming. De letsels kunnen eruitzien als echte brandwonden en genezen pas na 1 á 2 weken. De zon kan deze klachten versnellen en verergeren.

Wat is de eerste hulp na contact met de plant:
  • Spoel onmiddellijk met koud water (er is dan nog niets te zien op de huid!)
  • Vermijd de zon gedurende één week.
  • Ga naar de huisarts zodra er vlekken ontstaan.
  • Als het sap in de mond of ogen is gekomen, neem dan onmiddellijk contact op met 112.

Laat de planten door de gemeente verwijderen als ze op een plek staan waar kinderen spelen. Als de plant in uw tuin staat, draag handschoenen en bedek blote armen als u de plant gaat verwijderen.


Meer weten over eerste hulp? Volg dan een EHBO cursus bij Rode Kruis afdeling Hengelo. In september starten nieuwe opleidingen. Kijk voor data op shop.rodekruis.nl.
Kijk voor meer informatie over Rode Kruis afdeling Hengelo op www.rodekruis.nl/afdeling/hengelo of Facebookpagina Rode Kruis Hengelo.
Mail Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor informatie en opleidingen, ook voor EHBO op maat.