Rode Kruis logo s


Het Rode Kruis adviseert:
Eerste hulp in de natuur

Het is weer zomer, tijd om naar buiten te gaan! Schoolreisjes, fietstochten, kamp en tijdens de vakantie lekker de vrije natuur in. Maar de vrije natuur is niet altijd een veilige omgeving. Daarom vraag ik uw aandacht voor de eikenprocessierups.

RodeKruis eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan voor flink wat overlast zorgen. De boosdoeners bij deze plaag zijn niet de rupsen zelf, maar hun zogenaamde netel- of brandharen.
Elke rups heeft zo'n 700.000 haartjes die makkelijk afbreken en met het minste zuchtje wind kunnen worden verspreid. Vooral van half mei tot eind juni - wanneer de beestjes haren krijgen - komen er veel haren in de lucht. In juli tot september kunnen er haren uit de lege nesten waaien. Deze zijn vrijwel onzichtbaar voor het blote oog. Je hoeft dus niet direct in aanraking te zijn geweest met de rupsen om klachten te krijgen.

Wat stel je vast: De haartjes van de rups dringen in huid, ogen en luchtwegen. Dit leidt tot irritatie en kan zeer ernstige ontstekingen veroorzaken die zelfs tot blindheid kunnen leiden. Iemand die vaak met de eikenprocessierups in aanraking komt, krijgt steeds hevigere klachten bij elk nieuw contact.

Wat is de eerste hulp:

  • Krab of wrijf niet na contact met de rupsenharen.
  • Direct 112 (laten) bellen bij ernstige allergische reacties.
  • Spoel de huid of de ogen één keer met water.
  • Douche en trek andere kleren aan. Was de gedragen kleding het liefst op 60ºC.
  • Ga naar een (huis)arts bij ernstige klachten, ga naar een oogarts bij letsels aan de ogen.

Meld bij de gemeente als u de rupsen en nesten gezien heeft, dan kunnen ze bestreden worden.


Meer weten over eerste hulp? Volg dan een EHBO cursus bij Rode Kruis afdeling Hengelo. In september starten nieuwe opleidingen. Kijk voor data op shop.rodekruis.nl.
Kijk voor meer informatie over Rode Kruis afdeling Hengelo op www.rodekruis.nl/afdeling/hengelo of Facebookpagina Rode Kruis Hengelo.
Mail Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor informatie en opleidingen, ook voor EHBO op maat.