Rode Kruis logo s


Het Rode Kruis adviseert:
Eerste hulp in de natuur

Het is weer zomer, tijd om naar buiten te gaan! Schoolreisjes, fietstochten, kamp en tijdens de vakantie lekker de vrije natuur in. Maar de vrije natuur is niet altijd een veilige omgeving. Daarom vraag ik uw aandacht voor teken.

RodeKruis teek

Teken zijn hele kleine spinnetjes die leven en groeien doordat ze zich volzuigen met bloed van een donor. Dit kunnen kleine dieren zijn, zoals muizen en konijnen, maar ook honden, katten en mensen zijn geschikt als voedselbron voor een teek. Teken leven n het hoge duingras, in het hoge gras van een veld, in het lage struikgewas in het bos. Controleer met name oksels, liezen, nek en andere beschutte plekjes van het lichaam na een wandeling in de natuur.

Wat is de eerste hulp bij een tekenbeet?
  • Verwijder de teek zo snel mogelijk met een speciale tekentang door ze in één rechte beweging eruit te trekken.
  • Zorg dat er geen delen van de teek in de huid achterblijven: dat kan ontstekingen veroorzaken. Ontsmet de wond pas ná het verwijderen van de teek.
  • Noteer de plaats op het lichaam en de datum waarop de teek gebeten heeft.

LET OP: Gebruik geen alcohol, ontsmettingsmiddel of andere producten om de teek te 'verdoven' en probeer de teek zeker niet met een brandende sigaret of lucifer te verwijderen. Hierdoor zal de teek juist gif in de wond spuiten.

Ga naar de huisarts als in de maanden na de tekenbeet:
  • een rode vlek (cirkel) op de huid ontstaat die steeds groter wordt (groter dan 5 cm)
  • een grieperig gevoel ontstaat met koorts en spierpijn
  • je dubbel gaat zien of een scheef aangezicht krijgt
  • je pijn, krachtverlies of tintelingen in je ledematen krijgt
  • er gewrichtsklachten ontstaan

De teek kan geweerd worden door het gebruik van Deet, een insectenwerend product dat op de huid of kleren aangebracht kan worden. Er zijn verschillende concentraties (lotion 50%, spray 40%) en het is verkrijgbaar bij drogist. Of Tea Tree olie, een etherische olie van de theeboom. Breng wat druppels Tea Tree olie aan op voeten, benen of de onderkant van de broekspijpen. Teken houden niet van de geur waardoor ze minder snel zullen toehappen.


Meer weten over eerste hulp? Volg dan een EHBO cursus bij Rode Kruis afdeling Hengelo. In september starten nieuwe opleidingen. Kijk voor data op shop.rodekruis.nl.
Kijk voor meer informatie over Rode Kruis afdeling Hengelo op www.rodekruis.nl/afdeling/hengelo of Facebookpagina Rode Kruis Hengelo.
Mail Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor informatie en opleidingen, ook voor EHBO op maat.