
Buurtconciërges: ‘ogen en oren’ van de Hengelose Es
In de Hengelose Es werken momenteel twee buurtconciërges die zich volledig richten op orde en netheid in de wijk. Het duo is te herkennen aan de oranje hesjes met daarop hun functienaam. Ze rijden rond in een witte pick-up.
De buurtconciërges zijn Harry en Wim. Stan werkt als achtervang, maar is in de praktijk ook vaak mee als derde conciërge. Samen proberen ze de ‘mindset’ te beïnvloeden van wijkbewoners die het niet zo nauw nemen met regels rondom het aanbieden van afval. In samenwerking met de wijkbewoners willen ze de hoeveelheid afvaldump en zwerfafval terugdringen.
“Wij gaan actief met buurtbewoners in gesprek”, zegt Harry daarover. “We zijn geïnteresseerd in wat er bij hen leeft omtrent afvalproblematiek in de wijk. Wij hebben namelijk één gezamenlijk doel en dat is een leefbare wijk. De Hengelose Es is de afgelopen jaren opgeknapt en het is zonde om de omgeving te laten verloederen.”
Afvaldump en zwerfafval
De inzet van buurtconciërges in de Hengelose Es is een eenjarige proef van de gemeente Hengelo, afvalinzamelaar Twente Milieu, woningcorporatie Welbions én Gildebor dat de openbare ruimte beheert. Regelmatig treffen de buurt buurtconciërges spullen aan die er niet horen, zoals een bankstel, winkelwagen of bureaustoel. Ook komen ze in de plantsoenen vaak zwerfafval tegen.
Signaleren, melden en schoonmaken
Stan geeft een ander voorbeeld. “Op een schoolplein in de wijk waren laatst rubberen speelplaatstegels uit de grond getrokken. Dat soort zaken geven wij door aan de gemeente zodat stratenmakers de schade kunnen herstellen.”
Wim vertelt dat bij de skatebaan naast de Kinderboerderij een plank van een picknicktafel stuk was gegaan. Daar heeft hij melding van gemaakt, waarna de plank is vervangen. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld het doorgeven van gevaarlijke situaties, zoals een zware boomtak die dreigt af te knappen. Naast het opruimen van dump- en zwerfafval hoort ook het legen van alle afval- en hondenpoepbakken tot het takenpakket van de buurtconciërges.
Positieve insteek
“De meeste wijkbewoners hebben veel waardering voor ons werk en bieden hun afval op de juiste manier aan”, zegt Harry, “en ook de jeugd is vaak van goede wil.” Hij geeft aan dat de buurtconciërges juist die wijkbewoners proberen te bereiken die hulp nodig hebben of een beetje aansporing. “We richten ons vooral op de bewoner wiens gedrag te wensen over laat, maar die wel open staat voor verandering. Graag treden we met die wijkbewoners in contact.” De buurtconciërges leggen uit dat ze in het uiterste geval handhavers kunnen inschakelen die milieuovertredingen mogen beboeten. Ook heeft het drietal een korte lijn richting de wijkagent. “Maar gelukkig is het nog niet zo ver gekomen”, zegt Harry, “want wij geloven echt in een positieve samenwerking met buurtbewoners die hun leven rondom het thema afval willen beteren!”
31 augustus 2018