Scoren in de wijk logo

Nieuw project Passend Sporten in Hengelo

FC Twente, scoren in de wijk’, de gemeente Hengelo, voetbalvereniging Juliana ‘32 en diverse andere sportverenigingen in Hengelo Noord slaan de handen ineen en starten het project Passend Sporten. Dit project richt zich op kinderen van 6 tot 13 jaar, die door uiteenlopende omstandigheden moeite hebben om aansluiting te vinden bij een sportvereniging. Hierbij kun je denken aan gedragsproblematiek, problemen in de thuissituatie en stoornissen zoals autisme en ADHD.

Iedereen kan scoren! Dat is de slogan waarmee het nieuwe Scoren in de wijk-project Passend Sporten naar buiten komt. Sportclubs kampen steeds vaker met uitval van jongere sporters met gedragsproblematiek, veroorzaakt door diverse factoren. Ook zie je dat sportclubs en trainers vaak onvoldoende geschoold zijn hier goed mee om te gaan. Kinderen komen hierdoor steeds vaker tussen wal en schip te staan.

Sportcursus met vele extra’s
Een sportcursus van 12 weken bestaande uit weerbaarheidslessen, bezoek aan diverse sportverenigingen en pedagogische ondersteuning gaan de basis van het project vormen. Een persoonlijk sport- en begeleidingsplan zal hierbij de nodige houvast bieden. Het project heeft verder de nodige extra's te bieden, zoals een wedstrijdbezoek in De Grolsch Veste, een rondleiding in het stadion, deelnemers dragen FC Twente-kleding tijdens de lessen en enkele spelers van FC Twente bezoeken het programma.

PassendSporten s

De maanden september en oktober worden gebruikt om het project in te richten en de wervingscampagne te starten. Vanaf november zal de eerste groep van circa tien kinderen starten. Getracht wordt om over een periode van twee jaar zes groepen te draaien.

‘Op maat gerichte aanpak’
Projectleider Jelle Schiphorst: ‘Door een individueel - op maat - gerichte aanpak proberen we aan de voorkant alles dusdanig goed te regelen, dat de doorstroming naar een reguliere sport uiteindelijk soepel gaat verlopen. Je ziet dat sportclubs vaak onvoldoende geschoold zijn voor de opvang en begeleiding van deze doelgroep. Om hier invulling aan te geven zal een scholingsprogramma worden samengesteld met diverse trainingen en workshops voor de sportclubs, kaderleden en trainers.’

‘Past bij ambities van gemeente’
Ook de gemeente Hengelo is enthousiast over het project. Claudio Bruggink, Wethouder Sport: 'Ik ben erg blij met dit project van Scoren in de Wijk, in samenwerking met voetbalvereniging Juliana '32. Het past ook goed bij de ambities die we als gemeente hebben om sport in te zetten voor mensen met een beperking. Sport is een manier om ze te ondersteunen en mee te laten doen in de samenleving. Goed voor hun gezondheid en eigenwaarde én met als mooie bijkomstigheid dat er geen duur zorgtraject ingezet hoeft te worden. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de uitkomsten van het project en wens alle sporters natuurlijk alvast ontzettend veel plezier!'

Aanmelden
Aanmelden kan bij projectleider Jelle Schiphorst via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 06-53431054.
Meer informatie is te vinden in de flyer (pdf).

Het project Passend Sporten is een initiatief van ‘FC Twente, scoren in de wijk’ en SV Juliana in samenwerking met de Gemeente Hengelo, onderwijsinstellingen en diverse sportclubs in Hengelo Noord en wordt financieel mogelijk gemaakt door Sportimpuls ZonMw.

 

26 oktober 2018