Onderhoud AED posten noodzaak


Beste buurtbewoners,

Zoals u wellicht heeft gelezen in dagblad Tubantia of het Hengelos weekblad zijn er dringend financiële middelen noodzakelijk met betrekking tot het onderhoud van AED installaties in Hengelo. Dat geldt uiteraard ook voor de wijk Hengelo Noord waar momenteel 3 AED posten staan opgesteld op de volgende adressen:

  • Huisartsenpost de Es, Uitslagsweg4
  • Fysiotherapie ’t Wilbert, Van Ostadestraat 53
  • Twente Hart Safe, Theo Wolvecampstraat 7
Deze AED posten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week inzetbaar. Twee van deze 3 AED posten zijn nodig toe aan vervangende behuizingen. Daarnaast zijn 3 AED posten te weinig voor een grote leefomgeving als Hengelo Noord. Er is dringend behoefte aan 2 nieuwe AED posten die we het liefst gerealiseerd zien in de omgeving van:
  • Beukweg / Elzenstraat / Iepweg
  • M.A. de Ruyterstraat / Jan van Galenstraat
De kosten in de AED materie kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Echter is het natuurlijk wel zo dat deze AED apparatuur voor iedereen inzetbaar is in noodgevallen. Het is een preventieve voorzorgsmaatregel die het verschil kan maken tussen leven en dood. Een circulatiestilstand (hartinfarct) komt immers altijd onverwacht. Als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt zijn de kosten goed beheersbaar.

Periodiek onderhoud
De kosten voor periodiek onderhoud per AED post, per jaar, bedragen 100 euro. Hierbij is dan geen rekening gehouden met vervanging van de materialen na 10 jaar. In dat geval bedragen deze kosten ruim 400 euro per jaar, per AED post.

Nieuwe AED posten
Om 2 nieuwe AED posten op te stellen is een bedrag nodig ter grootte van ruim 6500.- euro. Ook deze AED posten moeten van periodiek onderhoud worden voorzien en moet de continuïteit gewaarborgd zijn.

Vervanging AED behuizingen
Er zijn momenteel 2 AED behuizingen aan vervanging toe. Dit betreffen de AED behuizingen aan de van Ostadestraat en de H. Leefsmastraat. Deze kosten bedragen zo’n 1300,- euro per behuizing. De gemeente Hengelo heeft laten weten dat er mogelijk via de buurtbonnen wat geregeld kan worden in deze materie. Tot op de dag van vandaag hebben we hierover helaas nog geen nadere berichtgeving ontvangen.
Natuurlijk is het geweldig als er via de buurtbonnen AED apparatuur onderhouden en/of aangeschaft kan worden. Aan de andere kant is het niet reëel dat alleen de gemeente de portemonnee moet trekken. Ook de samenleving moet en kan haar steentje bijdragen in deze levensreddende apparatuur. Dat is immers het aloude Twentse Noaberschap.
De reden waarom zoveel AED apparatuur noodzakelijk is kunt u lezen op de website www.hartslag-hengelo.nl. Hier vindt u tegelijkertijd alle informatie omtrent dit onderwerp. Langs deze weg doen wij een dringend beroep op bedrijven en particulieren om financiële bijdrage te leveren. Bedrijven kunnen een bedrijfslogo op onze websites laten plaatsen of zelfs een AED post adopteren voor 500 euro per jaar. Particulieren kunnen zowel een éénmalige of structurele maandelijkse bijdrage leveren.

Beheerders gezocht
De stichting Twente Hart Safe is naarstig op zoek naar AED beheerders die in de directe nabijheid van een AED post woonachtig zijn. Bij deze AED beheerders rust dan de taak om de AED apparatuur met enige regelmaat te controleren. Ook is hier een taak weggelegd om het aantal opgeleide buurtbewoners o peil te houden. Immers zonder opgeleide burgers is een AED weggegooid geld. Uiteraard wordt u volledig ondersteund door de stichting.

Bedenk wel dat deze vorm van hulpverlening het verschil kan maken tussen leven en dood.


Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met:

Henk Poort / Initiatiefnemer en oprichter Stichting Twente Hart Safe
Theo Wolvecampstraat 7
7556 ZZ Hengelo
Telefoon: 074 – 242 2416 – 06 1050 5131
Mail – Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.