Nieuws van de kinderboerderij


geitjes

Jonge geitjes?
Normaal zijn rond deze tijd alle geitjes gedekt. We noteren de datum waarop we de bevalling verwachten en we wachten vol spanning af wat er komen gaat. Dit seizoen gaat alles een beetje anders. We hebben een bokje (mannetjesgeit) dat geen belangstelling heeft voor de bronstige geitjes.  Nadat we dit een tijdje hadden aangezien hebben we een tweede bok geleend om de geitjes te dekken. Maar ook deze bok heeft geen interesse. Wat is er aan de hand? Zijn onze geitjes niet mooi genoeg?
We hopen dat het kwartje nog gaat vallen en dat er dit voorjaar toch nog jonge geitjes geboren gaan worden.

koesneeuw


Kalfje?
Onze koe Dunya is aan het eind van de zomer geïnsemineerd. Alles leek voorspoedig te gaan, maar dit najaar heeft ze een miskraam gehad. We weten nog niet precies wat we de komende zomer gaan doen.: Dunya houden en het volgend jaar weer proberen of een kalf van een ander koeienras aanschaffen.


kalf3


Paddenpoel
Dit najaar is er groot onderhoud gepleegd aan de paddenpoel. Dit was hard nodig, want als je de natuur zijn gang laat gaan wordt een poel steeds ondieper en uiteindelijk ontstaat er een drassig stuk land. Doordat elk najaar bladeren van de bomen in de poel vallen en de waterplanten afsterven wordt de bodemlaag steeds dikker.  Om de zoveel jaar wordt daarom de poel weer uitgediept.
Ook de aarde om de poel is afgeschraapt. Deze aarde bevatte veel te veel stikstof waardoor wilde planten geen kans hadden om te groeien.  De afgeschraapte aarde is gemengd met scherp zand en weer opgebracht. Van het zand wat overbleef hebben we een wal gemaakt aan de kant van het bospad. In deze wal zitten allemaal buizen zodat allerlei dieren er schuilplekken kunnen vinden. Dit voorjaar zaaien we er een wilde bloemenmengsel en we hopen dat het heel mooi gaat worden.

Kinderactiviteit
Elke eerste woensdag van de maand is er een kinderactiviteit op de boerderij. De toegang is gratis maar je moet je wel van tevoren opgeven:
Telefoon: 074-2459468
Email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Marian van der Poel
Educatief medewerkster