Kinderboerderij tWeusthag logo s

Nieuws van de kinderboerderij

Op het moment dat ik dit stukje schrijf is het nog volop winter. Er is een flink pak sneeuw gevallen en de dieren moeten eerst de sneeuw wegkrabben om bij het gras te komen. Natuurlijk kunnen ze op deze manier hun buiken niet vol eten, dus voeren we volop hooi bij.

kinderboerderij kalkoen s
Wintervogels

De vetbollen en pindaslingers in de appelboom worden druk bezocht door koolmezen. Ook de eekhoorn komt regelmatig langs. Hij hijst met zijn voorpootjes de pinda’s aan het touwtje omhoog. Het roodborstje eet de restjes die op de grond vallen.  

Het is trouwens leuk om zelf vetbollen te maken met de kinderen. Het is helemaal niet moeilijk. Onderstaand recept komt van de website van de Vogelbescherming.

Recept voor vetbollen
Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel. Dit is geen precisiewerk, de bol moet gewoon lekker gevuld zijn. Gebruik geen kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard. Het frituurvet moet ongebruikt en ongezouten zijn.

  • Smelt frituurvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet.

  • Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe en laat dit mengsel een beetje afkoelen.

  • Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas, of een halve kokosnoot.

  • Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt.

  • Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen buiten aan de draad worden opgehangen.

kinderboerderij haansneeuw sSoms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd. Houdt een theeglas of blik even in heet water; de vetbol komt dan gemakkelijk los. De kokosnoot hoeft u niet te verwijderen, hang hem zo op. U kunt het afgekoelde vet (met zaden) ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen. Op deze manier kunnen ook de vogels die normaal gesproken niet op een vetbol zitten ervan eten.

Wachten op de lente
Vanaf eind maart verwachten we weer lammetjes bij onze schapen. De geiten zijn dit jaar niet gedekt. We hebben besloten om zelf geen jonge geitjes te fokken omdat het erg moeilijk is om een goede plek voor deze dieren te vinden. We willen niet fokken voor de slacht.

Dit is het laatste stukje dat ik voor de wijkkrant schrijf. Vanwege de bezuinigingen schrapt de gemeente een aantal taken en daardoor word ik bovenformatief. Ik wil jullie bedanken voor de positieve reacties die ik op mijn stukjes heb gekregen.

Marian van der Poel
Educatief medewerkster