SteunpuntAutisme logo s
Inloopspreekuur autisme voorziet in behoefte

Sinds 14 oktober vorig jaar is er elke maandagochtend een gratis inloopspreekuur van Steunpunt Autisme (StAP). Magreet Schimmel is dan van 8.30 tot 11.30 uur in Wijkcentrum De Hengelose Es om vragen te beantwoorden. Mensen met autisme, ouders, gezinsleden, vrienden, zorg- en onderwijsprofessionals kunnen hier terecht. Velen hebben hier al een luisterend oor of antwoord op hun vraag gekregen.

De meeste bezoekers zijn moeders die een kind met autisme hebben of dit vermoeden. Margreet: “Als een situatie voor iemand met autisme onoverzichtelijk wordt, kan dat veel verwarring veroorzaken. Dat heeft ook invloed op de omgeving. Een moeder kan hierdoor overbelast raken, maar dit geldt ook voor de partner van iemand met autisme. Ook jongeren en volwassenen die al een diagnose hebben, of vermoeden dat ze autisme hebben, krijg ik hier binnen. Omdat de drempel laag is, willen ze dit soms eerst met mij bespreken voordat ze naar de huisarts gaan.”

Waarvoor kan ik waar terecht?
Met welke vragen komen mensen op het inloopspreekuur? Margreet: “Van de omgeving van mensen met autisme krijg ik vooral de vraag: hoe kan ik er zo mee omgaan dat ik het zelf volhoud? Verder willen ze vaak weten waar en bij wie ze terecht kunnen voor een diagnose, hoe het dan verder gaat en welke financiële middelen er zijn voor ondersteuning. Veel vragen gaan erover hoe je moet communiceren. Mensen voelen wel aan dat dit niet lukt, maar willen weten hoe het dan wél kan. Ook komen er partners die in scheiding liggen van iemand met autisme."

Hart luchten
Verder willen mensen weten waar ze boeken, artikelen of websites kunnen vinden die passend zijn voor hun situatie. Ook kwam er onlangs een student die een scriptie over dit onderwerp wilde schrijven. "De meeste mensen komen een keer terug", vertelt Margreet. "Soms wil iemand alleen z'n hart luchten. Dat kan ook, en de koffie staat altijd klaar.”

Buurtbewoners
Als maatschappelijk werker in combinatie met haar ervaringsdeskundigheid fungeert Margreet als wegwijzer naar een psycholoog of naar MEE Twente. Ook kan zij vertellen wat er in onze regio georganiseerd wordt voor mensen met autisme en degenen die er mee te maken hebben. Gemiddeld 1,16% van de mensen heeft een vorm van autisme. Dat geldt ook voor onze wijk. Het inloopspreekuur voorziet dan ook in een grote behoefte van de buurtbewoners. Een leuke bijkomstigheid is dat sommigen hierdoor voor het eerst in dit prachtige wijkcentrum komen. Als het wijkcentrum open is, is er ook inloopspreekuur. Margreet: “Ieder is welkom voor een goed gesprek.”

Tekst: Gerda Nater      

Inloopspreekuur StAP
elke maandagochtend 8.30 - 11.30 uur
Wijkcentrum De Hengelose Es
Uitslagsweg 47
7556 LN Hengelo
www.autismesteunpuntstap.nl
SteunpuntAutisme schoen-met-tekst