mr Floor Boomkampmr. Floor BoomkampEen arbeidsongeval.... en dan?

(Deel 9 van de serie “Letselschade uit de praktijk")


Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Op de werkvloer is dat helaas niet anders. Ook u kunt zich ongetwijfeld wel een situatie herinneren waarin u of een bekende van u gewond raakte op het werk. Denk maar aan de klassieke val van een kapotte ladder, het uitglijden op een natte vloer of een verkeersongeval onder werktijd. Omdat gevoelsmatig meestal geen sprake is van echte ‘schuld’ bij de werkgever en vanwege angst voor een mogelijk arbeidsconflict, blijven veel werknemers uiteindelijk geheel onterecht met hun schade zitten. Hieronder leest u het verhaal van de heer Jonker.

Wat er gebeurde
Net na de koffiepauze moest de heer Jonker* met zijn collega een kleine oplegger aan een pompwagen koppelen. Terwijl hij gebukt stond om de oplegger aan te koppelen, maakte zijn collega een onverwachte beweging met de pompwagen. Hierdoor kwam de enkel van de heer Jonker bekneld te zitten. Nadat zijn collega de pompwagen had verplaatst, was direct zichtbaar dat de enkel van de heer Jonker verwond was. Zijn collega is met hem naar de Eerste Hulp gereden, alwaar bleek dat de enkel was gebroken. Eveneens moest de wond gehecht worden.

Aansprakelijkheid van de werkgever
Wanneer iemand tijdens zijn werk letsel oploopt, is de werkgever in beginsel aansprakelijk voor de ontstane schade. Deze vuistregel betekent dat de werkgever in erg veel gevallen aansprakelijk is voor letselschade van zijn werknemers, zelfs wanneer hij daaraan geen ‘schuld’ heeft en/of de werknemer zelf onvoorzichtig is geweest.

Consequenties voor de werkgever
De meeste werkgevers hebben gelukkig een goede aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Dat betekent dat eventuele schade van de werknemer door de verzekeraar zal worden vergoed en het ongeval voor de werkgever zelf dus geen vervelende (financiële) consequenties heeft.

Angst voor een arbeidsconflict
De heer Jonker was, net als vele anderen, bang om zijn werkgever aansprakelijk te stellen voor zijn schade. Hij werkte met veel plezier voor zijn werkgever en dat wilde ze graag zo houden. Hij wilde absoluut geen conflict met zijn werkgever, maar wilde zijn schade eigenlijk wel graag vergoed zien.

Nadat de heer Jonker zich bij ons kantoor gemeld had, hebben we eerst telefonisch contact gelegd met de werkgever. Dit om uit te leggen hoe werkgeversaansprakelijkheid werkt en om met elkaar op een prettige, zakelijke wijze (zonder vertroebelende emoties over en weer) in overleg te komen over het vervolgtraject. Dit werd -zoals meestal- ontzettend door de werkgever gewaardeerd, waarna hij alle medewerking verleende en de kwestie snel bij zijn verzekeraar meldde.

Hoe het afliep
Inmiddels heeft de verzekeraar de aansprakelijkheid erkend. Omdat de heer Jonker allerlei kosten heeft gemaakt, heeft hij € 10.000,- aan voorschotten ontvangen. Het is nu afwachten in hoeverre de enkel nog verder zal genezen, waarna de totale schade kan worden afgewikkeld.

* Omwille van de privacy is de naam van cliënte gefingeerd.


mr. Floor Boomkamp is register-expert personenschade bij Boomkamp & Zwarts Letselschade. Zij woont in ’t Wilbert. Wilt u graag weten of u recht heeft op schadevergoeding? Bel dan geheel vrijblijvend naar 0570-511 120 of 06- 231 640 91 of mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor gratis betrouwbare rechtshulp. Ook voor een second opinion van uw zaak.