Hengelose Es goed vertegenwoordigd bij de uitreiking van De Sylvester 2013-2014

Op vrijdagavond 31 januari 2014 werd in de grote zaal van het gemeentehuis door burgemeester Sander Schelberg de tweejaarlijkse diversiteitprijs De Sylvester uitgereikt aan Melissa Marks-Salmon. melissa s

Ze werd gekozen uit 4 genomineerden. De andere 3 waren: Stichting Over Art, een project in de sloopwijk in de Hengelose Es waar bewoners gezamenlijk een aantal straten in een groot graffiti schouwspel hebben veranderd. Vliegende Stoel, broedplaats voor talent-ontwikkeling. Jong en oud wordt aangemoedigd om de “Durf te doen” workshops te volgen om grenzen te leren verleggen. Improve theatersport. Samenwerken aan vooruitgang is het motto van dit gezelschap om de discussie tussen verschillende culturen verder te brengen.

Melissa Marks-Salmon, een Antilliaanse vrouw die dwars door de culturen heen activiteiten voor vrouwen organiseert, won uiteindelijk de prijs (een bronzen beeld van Sylvester) De jury vond dat haar initiatief een zichtbare brug slaat tussen inwoners van Hengelo. En dat haar emancipatorische en vormende activiteiten voor vrouwen uit allerlei werelddelen ook op de toekomst zijn gericht.

Wie is Melissa nu eigenlijk?
Na 16 jaar kleuterleidster in de Cariben vond Melissa dat ze een nieuwe kans nodig had en kwam vervolgens naar Hengelo. Nu zegt ze daarover dat Hengelo haar thuis is geworden. Melissa is een vrouw met een groot hart voor vrouwen. Ze heeft laten zien dat ze er staat voor vrouwen en hun gezinnen in een moeilijke positie. De aftrap nam ze al in 2011 toen ze voor 25 gezinnen in haar straat een kerstfeest organiseerde waar nu nog over gesproken wordt. Dit succes smaakte naar meer, zodat zij in 2012 voor 60 vrouwen een Moederdag High Tea organiseerde waarbij de moeders aan alle kanten door Melissa in het zonnetje werden gezet. Deze activiteit was de opmaat voor haar project “Wijk in werking” afgelopen jaar, waarvoor ze 31 vrijwilligers organiseerde die garant stonden voor een moeder verwendag in wijkcentrum de Hengelose Es, dat voor de gelegenheid door de vrijwilligers omgetoverd werd tot een 3sterren Hawaï Resort. In 2014 gaat de Melissa trein verder waarvoor ze al in gesprek is met verschillende organisaties om de Internationale Vrouwendag die op 8 maart plaats vindt, Hengelo breed weer nieuw leven in te blazen. Naast dit alles geeft Melissa vier keer in de week dansles waar Zuid-Amerikaanse zumba centraal staat.

melissa 2 s

De uitreiking werd omlijst door een avondvullend programma met veel prachtige muziek van het Twents Jeugd Symphonie Orkest en zang van Classic & More. Er werden verhalen verteld waaronder natuurlijk die van Joseph Sylvester waar de prijs naar vernoemd is. Joseph Silvester –beter bekend als Menthol- die in 1927 naar Hengelo kwam en door zijn donkere uiterlijk en gedrag een bijzondere verschijning was. Marktkoopman Joseph Sylvester was zijn tijd ver vooruit. Hij durfde de discussie aan als hij met discriminatie geconfronteerd werd, maar bovendien wist hij met kwinkslagen de doorgaans toch wat terughoudende Tukkers voor zich te winnen. En daarmee plaveide hij het pad voor heel wat allochtonen die na hem kwamen.