Een mooiere woonomgeving en meer sociale contacten Groenadoptie mogelijk voor inwoners


 Groenadoptie biedt inwoners de mogelijkheid om gezamenlijk een stukje gemeentegroen vrijwillig te onderhouden en te verfraaien. Hiermee helpen inwoners mee om de woonomgeving mooier te maken en de sociale contacten in de buurt te bevorderen.

Het kan dan gaan om bijvoorbeeld een plantsoen, een haag of een bloembak. Voor de adoptie van een perceel groen zijn tenminste drie huishoudens nodig. Dit maakt het mogelijk om samen te werken, maar ook om elkaar af te wisselen in vakantie of bij ziekte.


Wat mogen inwoners met het groen?

De inwoners zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen. Inwoners sluiten hiervoor een overeenkomst af met de gemeente. Naast het onderhoud mogen ze het groen verder verfraaien, bijvoorbeeld door het aanplanten van éénjarige zomergoed. Het belangrijkste is dat het stukje adoptiegroen voor iedereen toegankelijk blijft.


Welk groen komt in aanmerking voor adoptie?

De gemeente bekijkt dit van geval tot geval. In het algemeen geldt dat het groen eigendom moet zijn van de gemeente om in aanmerking te komen voor groenadoptie. Verder geldt dat het groen voor iedereen toegankelijk is en moet blijven, en dat het groen niet direct grenst aan een particuliere tuin. Daarnaast is het belangrijk dat er draagvlak is in de straat. Dit betekent niet dat alle inwoners in de straat actief mee hoeven te helpen, maar wel dat ze akkoord gaan met het feit dat een aantal buren het groen adopteert.


Interesse?

Inwoners die in interesse hebben om een stukje gemeente groen te adopteren kunnen een mail sturen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. onder vermelding van ‘groenadoptie’. Hierin vermelden ze om welk perceel gemeentelijk groen het gaat.Inwoners ontvangen daarna een aanvraagformulier met de voorwaarden en spelregels.