Geerdink logo 300
Geachte buurtgenoten van de Hengelose Es,

Zoals u vast wel heeft gemerkt, hebben we te maken met ernstige bezuinigingen. Bedrijven, winkels en speeltuinen over de kop of gesloten. Bij de speeltuinen worden de activiteiten die ze deden, niet meer uitgevoerd. Stichting ’t Geerdink heeft net op tijd de bakens kunnen verzetten.

De ponystal draait gewoon door. Kinderen, van 7 t/m 12 jaar, kunnen zoals voorheen opgegeven worden voor de Ponygroepen via telefoonnummer 074- 2420146. Op verschillende dagen is plaats.
GeerdinkPonys s
De andere activiteiten, moeten we binnen en op onze eigen verantwoording oplossen. Daarom zijn wij bezig om door te groeien naar een wijkservice. Dit is een experimenteel en vernieuwend project. Wijkservice gaat werkzaamheden verrichten voor wijkbewoners, door wijkbewoners.

Daarnaast Bewonersservice, bewonerservice is ook voor en door bewoners van de wijk. Hierbij moet u denken aan het beantwoorden van vragen, hulp wanneer u een brief niet begrijpt of bij instanties tegen een muur aanloopt. Dit staat nog in de kinderschoenen en moet ontwikkeld worden.


Bij deze ontwikkeling doen wij een beroep op u als wijkbewoner. Wilt u wat om handen hebben, bent u handig, heeft u op het moment geen baan of bent u met pensioen, help ons dan naar vermogen om de kleine klussen die moeten gebeuren klaar te krijgen. We zoeken allerlei mensen en bij aanmelding volgt een gesprek over wat uw wensen zijn.

Ook het zakgeldproject is weer opgestart. Dit is ook een onderdeel van de wijkservice. Jongeren van 13 t/m 17 jaar kunnen zich opgeven bij ’t Geerdink door te bellen naar 074- 2420146. Zij gaan wederom zwerfvuil opruimen in de wijk.

Laten we samen eens kijken wat we voor onze wijk kunnen doen.

Met vriendelijke groet,
Namens het Bestuur,

Adri Harmsen.

P.S. Wilt u informatie over wijkservice, wilt u weten wat ’t Geerdink voor u kan betekenen of wilt u weten wat u voor de wijk kunt betekenen, dan kunt u altijd terecht bij ’t Geerdink op werkdagen tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

We zijn op korte termijn op zoek naar mensen die mee kunnen helpen om praktische klussen te doen: onderhoudswerkzaamheden in de wijk, onderhoudswerkzaamheden in het bos, weide onderhoud en binnenkort natuurlijk ook hooien . Ook zoeken we mensen die handig zijn en het leuk vinden om anderen wat te leren.

Woont u in de wijk en heeft u belangstelling om bestuurslid te worden, kijk voor meer informatie op de website: www.hetgeerdink.nl, onder Ponystal, vrijwilligerswerk, vacatures. We zoeken bestuurleden uit het Wilbert, Harmsveld/Tichelwerk en de Hengelose Es Noord.

Wat is de reden van deze ontwikkeling?
Een wijkonderneming of bewonersbedrijf voor en door bewoners uit de wijk is op dit moment de meest vergaande vorm van burgerparticipatie. De overheid trekt zich terug en bewoners bepalen op verschillende terreinen hoe zij hun wijk sociaal, economisch en fysiek helpen ontwikkelen. De wijkonderneming moet geld verdienen en het geld wat verdient wordt, wordt weer geïnvesteerd in de wijk. Het moet een organisatie worden die onafhankelijk is van subsidies om een gelijkwaardige partner te zijn voor de lokale overheid en andere organisaties.
De zeggenschap over een wijk moet naar degene die er wonen. De wijkbewoners zijn krachtig, slim en deskundig wanneer het over hun leefomgeving gaat. De wijkbewoners moeten zelf gaan bepalen wat zij belangrijk vinden, waar in geïnvesteerd moet worden en wat organisaties kunnen betekenen voor hun wijk.
Wanneer er weinig geld is, laten we dan als bewoners bepalen wat er mee gebeurt.

GeerdinkWipveer s
Is dit gemakkelijk?

Nee, dat denken we niet. Deze ontwikkeling zal niet makkelijk zijn. Mensen kunnen denken: waarom moet ik daar wat mee ? Dat moet de …………… doen ! En vul maar een organisatie in of dat nu de gemeente, de woningbouw of een andere organisatie is. Maar wanneer we de wijk naar een hoger plan kunnen tillen en versterken. Wanneer we economische en sociale vooruitgang kunnen bewerkstelligen voor de wijkbewoners, een prettiger leefomgeving kunnen creëren, is dat de inzet waard. Dat kan niemand alleen, dat kan alleen wanneer daar veel mensen aan meehelpen. Vragen we uw inzet voor 5 dagen per week het hele jaar door ? Nee, dat wordt niet van u verwacht. Dat is afhankelijk van wat u zou willen doen en de tijd die u beschikbaar heeft.

Waarom zou ik vrijwilligerswerk doen?
We kunnen hierover een leuk en sociaal verhaal houden, maar ik ‘hoor’ uw antwoord al: u maakt zelf wel uit waarom u iets fijn of leuk vindt. Dat is ook zo, dat hoef ik u niet te vertellen. Voor de wijk zal uw inzet van grote waarde zijn, voor degene die wil richten we ons op ontwikkeling. Zo bieden we cursussen aan om certificaten of diploma’s te halen die nodig zijn bij de verschillende werkzaamheden. En daarbij speelt leeftijd geen rol. Een 76-jarige die een diploma haalt is mogelijk, net als de 17 jarige die zijn tractor rijbewijs haalt.

Staan we alleen in deze ontwikkeling?
Nee, deze ontwikkeling wordt gesteund door verschillende partners in de wijk, zoals: Achilles ’12, Basisscholen in de Hengelose Es, FC Twente scoren in de wijk, Welbions, diverse bedrijven, LSABewoners en Bewonersorganisatie Hengelo Midden.

Denkt u: wat zou ik kunnen doen?
Neem contact op: (074)2420146 of mail Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Op donderdag zijn we telefonisch moeilijk bereikbaar, maar u kunt uw naam en telefoonnummer inspreken in het antwoordapparaat.