mr Floor Boomkamp

Bescherming van ‘zwakke’ verkeersdeelnemers…

(Deel 8 van de serie “Letselschade uit de praktijk")

mr. Floor Boomkamp         


De zomer is in aantocht. Dat betekent dat de weersomstandigheden uitnodigen om lekker te gaan wandelen of fietsen. Voor de meeste mensen is dat pure ontspanning. Zo ook voor meneer en mevrouw Bolk*. Totdat één van hun fietstochtjes plotseling bijzonder vervelend ten einde kwam.

Wat er gebeurde…
Meneer en mevrouw Bolk waren een dagje naar het Rutbeek geweest. Ze hadden volop genoten van het water en de zon en ze zaten zeer voldaan op hun fiets terug naar huis. Halverwege moesten ze een drukke straat oversteken. Meneer Bolk keek een aantal keren goed naar links en naar rechts. Daardoor zag hij dat er van rechts een auto aan kwam rijden. Mevrouw Bolk lette echter niet goed op. Nog geheel in gedachten bij de heerlijke dag stak zij zonder goed te kijken de weg over. En u raadt het al……. Mevrouw Bolk werd geschept door de automobilist. En pas meters verderop kwam ze vervolgens met een harde klap in de berm terecht. Meneer Bolk schrok zich op dat moment kapot. Hij was bang zijn vrouw nooit meer levend terug te zullen zien….

Hoe het afliep met mevrouw Bolk…
Nadat mevrouw Bolk met de ambulance naar het ziekenhuis was gebracht, werd zij uitgebreid onderzocht. Na afloop bleken de verwondingen gelukkig mee te vallen. Ze had een lichte hersenschudding opgelopen en een aantal kneuzingen. Ze kreeg pijnstillers voorgeschreven en ze mocht dezelfde dag nog naar huis. Nadat mevrouw Bolk ter controle nog een aantal keren haar huisarts bezocht, waren haar klachten na 5 weken volledig verdwenen.

Recht op schadevergoeding?
Mevrouw Bolk wist niet dat ze recht had op (gedeeltelijke) vergoeding van haar schade. Het ongeval was toch haar eigen schuld? En ze had toch geen blijvend letsel opgelopen? En ze had toch helemaal geen schade?

Bescherming voetgangers/fietsers
Ondanks dat het ongeval van mevrouw Bolk door haar eigen ‘schuld’ was ontstaan, moest de verzekeraar van de auto toch 75% van haar schade vergoeden. Dat komt omdat fietsers en voetgangers als ‘zwakke verkeersdeelnemers’ door de Nederlandse wet worden ‘beschermd’. Wanneer je als fietser of voetganger wordt aangereden door een gemotoriseerd voertuig (auto, motor, scooter, brommer), heb je bijna altijd recht op vergoeding van tenminste 50% van je schade. Dus ook wanneer je het ongeval zelf hebt veroorzaakt.

Letsel
Niet alleen bij ernstig letsel, maar ook bij letsel dat niet zo ernstig lijkt (zoals kneuzingen of een eenvoudige botbreuk), kan aanspraak worden gemaakt op schadevergoeding.

Welke schadevergoeding?
Mevrouw Bolk kon zelf niet bedenken welke schade zij door het ongeval had opgelopen. Na te hebben doorgevraagd, bleek echter dat de volgende schadeposten aan de orde waren: - Eigen risico ziektekostenverzekeraar, extra telefoonkosten, 3 weken mantelzorg door zus m.b.t. huishoudelijke taken, reiskosten, aanschaf pijnstillers, smartengeld. Deze schadeposten werden netjes in kaart gebracht, waarna de aansprakelijke verzekeraar uiteindelijk € 1.350,00 aan mevrouw Bolk betaalde ter compensatie van de door haar geleden schade.

* Omwille van de privacy is de naam van cliënte gefingeerd.


mr. Floor Boomkamp is letselschade-expert bij Boomkamp & Zwarts Letselschade specialisten. Zij woont in ’t Wilbert. Wilt u graag weten of u recht heeft op schadevergoeding? Bel dan geheel vrijblijvend naar 0570-511 120 of 06- 231 640 91 of mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor gratis betrouwbare rechtshulp. Ook voor een second opinion van uw zaak.