mr Floor Boomkamp
Letsel door een hondenbeet …… en dan?

(Deel 5 van de serie “Letselschade uit de praktijk’)

mr. Floor Boomkamp         

Bijna iedereen kan het zich wel voorstellen. Een schattig ogende hond smeekt je met zijn grote ogen om een aai over zijn bol. De hond ziet er ongevaarlijk uit en dus aai je hem 1 keer, nog een keer, en dan plotseling…… HAP! De hond bijt je lelijk in je arm. Dit is precies wat er gebeurde met Jan Klomp.*

Wat er gebeurde……

Jan Klomp ging samen met zijn schoondochter op visite bij haar ouders. Na rustig een kopje koffie te hebben gedronken, kwam de hond van de familie gezellig bij Jan zitten. De hond legde zijn kop bij Jan op schoot, waarna Jan het dier liefkozend een aantal keren over zijn bol aaide.

Plotseling draaide de hond zich echter om, waarbij Jan tegelijkertijd venijnig in zijn linker arm werd gebeten. De arm begon hevig te bloeden. Jan wist niet wat hem overkwam en de eigenaren van de hond evenmin. De hond had namelijk nog nooit gebeten.

Nadat het ergste bloeden gestopt was, leken de verwondingen van Jan mee te vallen. ’s Nachts kreeg Jan echter vreselijk veel pijn in zijn arm. Reden waarom hij de volgende ochtend door zijn huisarts werd doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar werd een vervelende bacterie in zijn arm geconstateerd. Jan moest direct geopereerd worden, waarna hij 3 dagen in het ziekenhuis moest blijven. Vervolgens duurde het nog 8 weken voordat Jan zijn arm weer volledig kon gebruiken.

Aansprakelijkheid bij een hondenbeet……

Wanneer iemand letsel oploopt door toedoen van een dier, zoals door een hondenbeet of door een trap van een paard, is de eigenaar/bezitter van het dier vrijwel altijd aansprakelijk voor de toegebrachte schade. Dit is wettelijk vastgelegd in art. 6:179 van het Burgerlijk Wetboek (BW).

De angst van Jan om te ‘claimen’……

Jan hoorde per toeval dat hij zijn schade kon verhalen op de eigenaren van de hond. Hij wilde hen echter absoluut niet benadelen, want hij wilde de goede relatie met deze mensen in stand houden. Dit bleek geen enkel probleem.

Hoe de schade van Jan werd verhaald……

Nadat Jan zich bij ons kantoor meldde, heb ik telefonisch contact opgenomen met de eigenaren van de hond en hen gevraagd naar de gegevens van hun aansprakelijkheidsverzekeraar. Na deze gegevens verkregen te hebben, heb ik de kwestie verder rechtreeks afgewikkeld met de verzekeraar. De volledige schade van Jan werd vervolgens vergoed, terwijl het de eigenaren van de hond zelf geen cent heeft gekost.

Welke schade van Jan werd vergoed……

Nadat ik de kwestie samen met Jan uitgebreid bij hem thuis besprak, kwamen we tot de volgende schade(posten): eigen risico van de zorgverzekeraar, reiskosten, extra kosten door de ziekenhuisopname, aanschaf van pijnstillers en verbandjes, mantelzorg door zijn vrouw, het missen van inkomsten door het gebruikelijke ‘beunen’ en smartengeld. Een totale schade van € 4.200,00, die volledig werd vergoed. Daarnaast moest de verzekeraar op grond van art. 6:96 BW alle kosten van ons kantoor (en de door ons ingeschakelde medisch adviseur) vergoeden. Daardoor heeft onze hulp Jan dus niets gekost!

* Omwille van de privacy is de naam van cliënt gefingeerd.


mr. Floor Boomkamp is letselschade-expert bij Boomkamp & Zwarts Letselschade specialisten. Zij woont in ’t Wilbert. Wilt u graag weten of u recht heeft op schadevergoeding? Bel dan geheel vrijblijvend naar 0570-511 120 of 06- 231 640 91 of mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor gratis betrouwbare rechtshulp. Ook voor een second opinion van uw zaak.