Film & Fotografie

De acht basisscholen, Alfrink-, Woolder-, Plechelmus-, Dr. Kuyper-, AMG Schmidt-, Willemschool, De Hunenborg en de Titus Brandsma, in wijk Midden van Hengelo hebben een prachtig thema gehad in de afgelopen maanden. Het was: Film & Fotografie. Er hebben in totaal 71 groepen meegedaan en 1742 leerlingen!

Het doel van het thema was de leerlingen:

  • te leren over de geschiedenis van de Film en Fotografie
  • verschillende soorten films laten onderzoeken
  • verschillende soorten fotografie laten bekijken
  • laten ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het maken van film en fotografie
  • zelf te laten deelnemen aan het maken van foto’s en/of films

Alle groepen van de scholen hadden hun eigen activiteiten, op hun eigen niveau en met hun eigen leerkrachten, maar daarnaast ook medewerking van kunstenaars/educatief medewerkers van verschillende Hengelose culturele instellingen.

groep 1 en 2 sprookje sSprookje groep 1 en 2

Groep 1 en 2 hadden De Acteur in de klas. Met de Theaterschool Het Hof hebben de kleutergroepen geleerd hoe het is om een film te maken en hoe je in een film mee kunt spelen. Alle leerkrachten hadden een sprookje verteld en de acteur ging met de kinderen dit sprookje uitspelen en tegelijkertijd werd er een film van gemaakt. Niet gemakkelijk, maar samen was het wel een succes.

De groepen 3 en 4 hadden het zeer ingewikkeld. Zij maakten een “filmsoort” van deze tijd: een stop-motion filmpje. Wie kent niet Wallace & Gromit? Stop-motion is een filmtechniek waarmee speciale effecten in films kunnen worden gecreëerd. De techniek is al bijna net zo oud als filmen zelf en was voor de komst van digitale animatie een van de primaire special effects-technieken in de filmindustrie. Stop-motionanimatie met kleifiguurtjes wordt claymation genoemd. Het verhaaltje is door de kinderen zelf bedacht, voor de poppetjes zijn legopoppetjes gebruikt en het decor hebben de kinderen ook zelf getekend. De kinderen van de groepen 3 en 4 hebben heel knap werk verricht samen met een mediadocent van Crea.

De leerlingen van groep 5 en 6 hebben zich vooral bezig gehouden met fotografie. Ze hebben achtergrondinformatie gekregen over de geschiedenis van de fotografie en welke verschillende soorten fotografie er zijn. Van natuurfotografie tot portretten enz. Het ging bij hen ook over wat je al niet met foto’s kunt doen, zoals bijv. “vervreemding”. Foto’s kunnen digitaal bewerkt worden, maar ook in de werkelijkheid. Van een foto kun je weer een andere foto maken en dan kijk je er heel anders er tegenaan. Dit deden zij o.l.v. kunstenaar Herna Wielink.

Als laatste groepen van de basisscholen hebben de leerlingen van groep 7 en 8 een bijzondere soap-serie gemaakt. Na allerlei informatie over de filmindustrie, soorten films ed. zelf aan de slag. Burgemeester Schelberg deed aan deze serie mee. Hij had zogenaamd een probleem en dat moesten een paar kinderen oplossen. Deze kinderen schakelden natuurlijk allemaal hun eigen medeleerlingen in. Elke groep 7 en 8 heeft zijn eigen soap-aflevering gemaakt. Vier kinderen speelden de hoofdrollen, samen met de burgemeester. De serie heet: “Het Mysterie van de Vijf Brullende Dierbaren”. Uiteindelijk kwam natuurlijk alles goed. De leerlingen schreven hun eigen aflevering, zij speelden die uit, maakten zelf de attributen en decors. In de kamer van de burgemeester is de openingsscène opgenomen en op de markt bij de beren werd de slotscène gespeeld. De regie van al die verschillende afleveringen lag bij Jos Brummelhuis, dramadocent van Crea. De Video en Filmclub Hengelo uit onze eigen wijk heeft met een flink aantal mensen alles zeer professioneel opgenomen en er een mooie DVD van gemaakt.

De kinderen van deze scholen weten door dit mooie thema nu heel veel over foto’s en films. Bovendien dat het allemaal niet zo gemakkelijk gaat als het lijkt. Fantastisch dat de basisschoolkinderen van Hengelo op deze manier met allerlei vormen van de kunstzinnige vakken te maken krijgen. Kunsteducatie is en blijft heel belangrijk voor het kind, voor de mens!

Na schooltijd was er voor veel kinderen ook nog de mogelijkheid om zich verder te verdiepen in dit thema. Via de site van Jeugd Plein Hengelo (www.jeugdpleinhengelo.nl) konden zij zoeken naar de verschillende soorten “lessen” bij instellingen die hierop aansloten.

Anneke Kuipers
Wijkvoorzitter wijk Midden
Kunst Educatiecommissie Hengelo