Nieuws van de kinderboerderij

Waar zijn de herten gebleven?
Misschien is het jullie al opgevallen. Er lopen veel minder herten in de hertenwei. Dit komt omdat wij een aantal herten verkocht hebben. We hadden op een gegeven moment maar liefst negentien herten in de hertenwei lopen en dat is teveel. Ze eten het gras dan sneller op dan het kan groeien en na verloop van tijd blijft er dan geen gras om te eten meer over.
damherten s
Herten zijn schuwe dieren. Hoewel ze door het gaas heen het brood uit je hand eten, vluchten ze meteen weg als je ze wil vangen. Daarom moeten ze eerst verdoofd worden.

De hertenhandelaar schiet met een geweer een pijltje met een verdovingsmiddel in het dier waardoor het hert al snel buiten bewustzijn raakt. Voor een voorbijganger lijkt het er soms op dat wij de dieren laten doodschieten. Er is wel eens iemand geweest die luidkeels ‘moordenaars!’ riep toen hij de hertenhandelaar bezig zag. Wij laten onze herten nooit doodschieten maar zorgen ervoor dat ze via de hertenhandelaar weer een goede woonplek krijgen in een ander park.Drama
We hebben de afgelopen tijd veel pech gehad. De hertenbok is ’s nachts met zijn gewei vast komen te zitten in het gaaswerk rond de bomen. Een oplettende voorbijganger heeft ons gewaarschuwd, maar onze hulp kwam helaas net te laat.

Daarnaast is ook één van onze kalveren plotseling ziek geworden en gestorven. De dierenarts constateerde koliek (hevige buikpijn). Waarschijnlijk heeft het kalf veel te veel eikels gegeten.

Wij merken dat onze bezoekers en de mensen die in het Weusthagpark wandelen vaak eikels aan de dieren voeren. Dit is niet goed. Een paar eikels kunnen geen kwaad, maar sommige dieren weten van geen ophouden. Ze blijven maar dooreten tot ze zo ziek worden dat ze er uiteindelijk dood aan kunnen gaan.

Infowand bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum is opgeknapt. De muren hebben een fris kleurtje gekregen en er is een nieuwe informatiewand geplaatst. Op deze infowand vindt u wisselende informatie over duurzaamheid: Wat kunt u doen? Wat doet de gemeente? Wat is er al gedaan?
Onderop de wand zijn er spelletjes voor de kinderen.
Kom eens een kijkje nemen!


Marian van der Poel
Educatief medewerkster