mr Floor Boomkampmr. Floor BoomkampGered door de Schadeverzekering Inzittenden (SVI)

(Deel 9 van de serie “Letselschade uit de praktijk")


Op haar 23e kwam Janny’s droom uit en startte ze haar eigen kapsalon. De tijd zat mee en al snel nam Janny iemand in dienst. Toen sloeg de crisis toe en moest ze haar salon sluiten. Ze besloot het over een andere boeg te gooien: Janny knipte de mensen thuis. Toen haar man Ben onverwacht boventallig verklaard werd, werd Janny de kostwinner.

Wat er gebeurde…
Toen kwam die noodlottige ochtend in september. Janny* reed ’s ochtends naar haar eerste klant en werd door de zon verblind. Ze vloog uit de bocht en kwam tegen een boom tot stilstand. Janny had een flinke jaap in haar gezicht. Haar been kon ze ook niet meer bewegen. Ze belde de ambulance die snel ter plekke was. Diagnose: gecompliceerde beenbreuk en acht hechtingen in haar wang. Janny moest een half jaar revalideren, maar ze was vooral opgelucht dat ze nog leefde.

Met de handen in het haar…
De week erna kwam echter de koude douche. Janny moest al haar geboekte klanten afbellen. Hoewel iedereen het begreep, voelde ze zich er erg vervelend onder. Als zelfstandig ondernemer kon ze haar klanten geen passende vervanging aanbieden. Hopelijk verloor ze hierdoor geen klanten, zij en Ben konden haar inkomen niet missen. Hoe moesten ze dit nu opvangen? Ze zat met haar handen in het haar.

Het vervolg…
Janny belde haar contactpersoon voor de autoverzekering. Hij wees haar op haar schadeverzekering inzittenden (SVI) en adviseerde haar contact op te nemen met een letselschade-expert. Janny was allang vergeten dat ze deze verzekering had afgesloten en ze had geen idee wat ze ermee kon. Janny kwam voor hulp en advies bij ons kantoor terecht.

Wat is een SVI…
Een SVI vergoedt doorgaans de volledige letselschade van alle inzittenden van een auto bij een ongeval. Eventuele letselschade van de bestuurder zelf wordt derhalve ook vergoed, ongeacht wie er schuldig is aan het ongeval. Het feit dat de volledige schade wordt vergoed, betekent dat een SVI op grond van de polis de schade vergoedt ‘alsof zij aansprakelijk is voor het ontstaan van de schade’. Dat betekent dat niet alleen gemaakte reis- en medische kosten vergoed moeten worden, maar bijvoorbeeld ook de kosten van extra huishoudelijke hulp, verlies van inkomsten, smartengeld en de kosten van rechtsbijstand.

Hoe het met Janny afliep…
Na de persoonlijke situatie en schade van Janny direct bij haar thuis te hebben geïnventariseerd, werd binnen 2 weken een eerste voorschot voor haar geregeld. Vervolgens werd haar schade zowel medisch als financieel verder in kaart gebracht.

Na 1,5 jaar kon de schade van Janny volledig worden afgewikkeld. Na de nodige discussie met de verzekeraar ontving zij in totaal € 46.000. Dit onder andere vanwege gemiste inkomsten, door haar man geleverde mantelzorg en smartengeld. Daarnaast betaalde de verzekeraar de volledige rechtsbijstandkosten van ons kantoor, zodat onze juridische hulp Janny niets heeft gekost. De SVI bleek echt de redding van Janny te zijn geweest. En dat voor een paar tientjes premie per jaar…

* Omwille van de privacy is de naam van cliënte gefingeerd.


mr. Floor Boomkamp is letselschade-expert bij Boomkamp & Zwarts Letselschade specialisten. Zij woont in ’t Wilbert. Wilt u graag weten of u recht heeft op schadevergoeding? Bel dan geheel vrijblijvend naar 0570-511 120 of 06- 231 640 91 of mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor gratis betrouwbare rechtshulp. Ook voor een second opinion van uw zaak.