SIZ Jonge Mantelzorgers logo s2

Cursus voor kinderen die zorgen

Stichting Informele Zorg Twente ondersteunt jeugdigen in de leeftijd van 4 tot en met 21 jaar, die zorgen voor en/of zorgen hebben over een ziek of beperkt gezinslid. Zeker één op de tien jeugdigen in Twente maken het mee: bij hen thuis is iemand langdurig ziek. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een beperking of een ernstige verslaving. Het kan gaan om vader of moeder, maar ook om een broer of zus. Het hebben van een bijzonder gezinslid is speciaal, kinderen houden heel veel van diegene en zullen dan ook alles voor diegene doen, maar dit gaat natuurlijk ook niet altijd zonder (kop)zorgen. Speciaal voor hen biedt SIZ Twente na de zomervakantie een divers aanbod van cursussen, waarin zij andere jonge mantelzorgers kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar tips geven.

Brussencursus
Heb jij een bijzondere broer of zus met bijvoorbeeld een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, een langdurige ziekte, autisme of ADHD? Dan is de brussencursus misschien wel iets voor jou! Het hebben van een bijzondere broer of zus kan namelijk soms best ingewikkeld zijn. Vandaar ook dat kinderen in onze brussencursus informatie krijgen over de beperking van hun broer/zus en inzicht krijgen in hoe zij met elkaar omgaan. Verder leren ze hun eigen grenzen aangeven en kunnen tips en ervaringen uitgewisseld worden met andere brussen over het hebben van en omgaan met een bijzondere broer of zus.

JMZ-cursus
Deze cursus is er voor alle kinderen die opgroeien met een vader, moeder, broer of zus die ziek is of een beperking heeft. Tijdens de cursussen kunnen zij ervaringen en tips uitwisselen over het jmz'er zijn. Ook wordt ingegaan op de eigen omgeving en het vinden van de eigen grenzen als jonge mantelzorger. Dit alles door actief bezig te zijn met een gezellige groep en het spelen van een soort van levend stratego, Party & co en theatersportspelletjes. Lekker doen dus, in een leuke groep, met andere deelnemers die elkaar begrijpen. De cursus wordt georganiseerd voor drie leeftijdsgroepen: 9-12, 12-15 en 16-21 jaar en bestaat uit drie bijeenkomsten en één speciale ouderbijeenkomst. De cursussen gaan van start op het moment dat minimaal 6 deelnemers zijn aangemeld. Per groep kunnen maximaal 8 kinderen deelnemen.

Aanmelden
Kent u jonge mantelzorgers, die mogelijk baat zouden kunnen hebben bij ons cursusaanbod? Dan kunt u hen doorlopend bij ons aanmelden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 085 -77 31 720. Meer informatie over SIZ Twente en onze activiteiten vindt u op: www.siztwente.nl.