SIZ Jonge Mantelzorgers logo s2

Lancering online bibliotheek voor kinderen met een ziek of beperkt gezinslid

Stichting Informele Zorg Twente ondersteunt ruim 800 jeugdigen in de leeftijd van 4 tot en met 21 jaar, die zorgen voor en/of zorgen hebben over ziek of beperkt gezinslid, in tien Twentse gemeenten. Het hebben van een bijzonder gezinslid is voor velen van hen iets heel speciaals, waarbij gevoelens van liefde, angst en loyaliteit veelvuldig door elkaar lopen. Jonge mantelzorgers gaan vaak ver in het zorgen voor vader, moeder, broer of zus en dat gaat uiteraard niet altijd zonder (kop)zorgen. Daarom heeft SIZ Twente naast haar reguliere respijtactiviteiten, cursussen en individuele ondersteuningstrajecten voor jonge mantelzorgers een nieuwe laagdrempelige ondersteuningsvorm ontwikkeld: de JMZ-bibliotheek.

Door middel van een financiële bijdrage uit het Caren Fonds -www.carentzorgt.nl - van Nedap Healthcare heeft SIZ Twente een online JMZ-bibliotheek ontwikkeld. Deze biedt jonge mantelzorgers en hun ouders de gelegenheid om makkelijk en snel relevante boeken en informatie over verschillende (mantel)zorgsituaties te vinden en deze direct bij ons te lenen. De bibliotheek is te bezoeken via onze website: www.siztwente-jmz.com en is voor een ieder in te zien. Naast het uitlenen van de boeken geven de JMZ-consulenten ook gericht advies met betrekking tot geschikte titels of spelvormen voor uw gezin en hoe deze gebruikt kunnen worden.

JongeMantelzorgers 20140902 121505 s

Het gezin Janssen bijvoorbeeld heeft twee kinderen, een 7 jarig meisje, Lotte en de 6 jarige Teun. Teun heeft een gedragsstoornis en een verstandelijke beperking, waardoor hij vaak agressief is en functioneert op het niveau van een peuter. Lotte wil erg graag samen met haar broertje spelen, maar hij wijst haar vaak af. Lotte loopt hier in vast, omdat ze haar broertje eigenlijk niet goed begrijpt. Door deze situatie te vertalen naar een geschikt voorleesboek voor moeder en dochter, kunnen ouder en kind gestimuleerd worden om op een gerichte manier het gesprek aan te gaan over de dingen waar het meisje tegen aanloopt. De JMZ-consulenten begeleiden moeder hierbij. Zij denken mee over de keuze van het boek en geven tips ten aanzien van de specifieke vraagstelling, die passen bij de belevingswereld en het niveau van Lotte.

De JMZ-bibliotheek is inmiddels gevuld met ruim honderd titels, waaronder het ‘Brussenboek’, voor kinderen en jongeren met een bijzondere broer of zus, ‘Mama is anders’ over het hebben van een ouder met psychische problemen en de DVD ‘Halte Kanker, als één van je ouders kanker heeft’. Diverse materialen dus, die dieper ingaan op de diverse vragen die spelen bij kinderen die opgroeien met een bijzonder gezinslid. Wilt u meer weten over de JMZ-bibliotheek en het aanbod voor jonge mantelzorgers? Kijk dan op www.siztwente-jmz.com of neem contact op met SIZ Twente, Team Jonge Mantelzorgers via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of op telefoonnummer: 085 - 77 31 720.

Carenfonds logo NedapHealthcare logo