Logo_Weusthag

 

Paddentrek in Het Weusthag na 100 jaar in beeld gebracht

Ieder voorjaar komen ze overal tevoorschijn om naar de voortplantingswateren te gaan: de padden! De paddentrek in het Hengelose park Het Weusthag is door filmer Bart van den Boogaard op bijzondere wijze in beeld gebracht. Maanden heeft hij  hard gewerkt om een prachtige film "Cultuurpadden" te maken. De film is te zien op de website van het park: hetweusthag.nl.

Behoud van de paddentrek is niet iets vanzelfsprekends. Dat dit bijzondere fenomeen nog steeds te zien is in Het Weusthag is te danken aan diverse maatregelen die de gemeente Hengelo continue neemt. Allerlei maatregelen zijn de afgelopen jaren genomen om bijvoorbeeld tijdens bebouwing rondom het gebied de flora en fauna te beschermen. Daarnaast is de hulp van vrijwilligers bij het overzetten van de padden onmisbaar bij het behoud van het oerfenomeen.

Het is belangrijk dat het park het groene hart van de stad blijft. “Je ziet niet vaak dat er zoveel flora en fauna tussen bebouwde gebieden ligt. En dat het dan ook nog op deze prachtige manier wordt vastgelegd vind ik helemaal geweldig. De film is bijzonder de moeite waard om te gaan bekijken”, stelt wethouder Janneke Oude Alink. “We moeten dan ook proberen om bij de ontwikkeling van het park zoveel mogelijk rekening te houden met dit soort natuurlijke bijzonderheden.”

De film
Deze productie heeft veel tijd gekost. Filmmaker Bart van den Boogaard is erg tevreden met het resultaat. “Een film maken van dieren is altijd tijdrovend. Als ik niet op de juiste plek sta op het juiste moment, is het pech hebben en afwachten wanneer de dieren er weer zijn.” De filmmaker werkt wel aan de hand van een zorgvuldig uitgeschreven script. “Maar het loopt altijd anders.”

Als er genoeg beeldmateriaal aanwezig is, begint volgens hem het echte denkwerk. “Hoe maak je de film interessant, informatief, afwisselend, spontaan, sfeervol en betekenisvol? De film is uiteindelijk erg mooi geworden. De prachtige onderwateropnames maken hem extra speciaal. Hier wordt de voortplanting van de padden geweldig in beeld gebracht. Ik ben trots op dit resultaat.”

Het Weusthag
Het Weusthag is een Park van Verbinding. Centraal in Hengelo ligt het park op een A1-locatie waar natuur, cultuur, educatie en sport centraal staan. Het park ademt op alle fronten ‘verbinding’ uit. Fysiek vanwege de A1, de stadsrand en de aanleg van bijvoorbeeld allerlei wandel-, sport-, en kunstroutes. Maar ook verbinding via mensen. Cultuurliefhebbers, sportfreaks en natuurvrienden. Iedereen is welkom en kan genieten van Het Weusthag. Het Park van Verbinding biedt voor iedereen mogelijkheden.