BHM-logo-nwst

ONDERSTEUNING  BEWONERS-INITIATIEVEN vanaf 2012

 

In verband met gewijzigde plannen die de gemeente heeft voor 2012 aangaande subsidiering van bewonersactiviteiten, willen wij u het volgende meedelen.

Op het moment van schrijven van dit artikel is het nog niet helemaal zeker of deze plannen doorgaan, aangezien de raad hier begin november over zal beslissen.

De BHM kan U de mogelijke gang van zaken alvast uitleggen. Op de website van de BHM http://wwwbewonershengelomidden.nl en een persbericht op de website van de wijkrant http://www.hengelose-es.nl zullen we U inlichten als deze plannen voor 2012 vastgesteld zijn.

Omdat de extra Vogelaar-gelden van het rijk door middel van buurtbonnen zo’n enorm succes zijn geweest en Hengelo heel erg hoog gescoord heeft in de gebruikmaking ervan, heeft de gemeente Hengelo bedacht om de subsidie voor bewoners-initiatieven in de vorm van buurtbonnen te gieten.

Het zal dan zo in zijn werk gaan:

Bijvoorbeeld:U wilt samen met een aantal andere mensen in uw straat, buurt of wijk een leuk plan uitvoeren. Dit kan een feest zijn, een actie, een uitje met elkaar, attributen of toestellen voor uw straat/buurt, en zo kan er van alles zijn wat U zelf maar bedenkt, als dit maar de leefbaarheid van uw woonomgeving en sociale samenhang onder de bewoners bevordert.
De gemeente wil bewonersparticipatie veel meer bevorderen en zet daarom het buurtbon-systeem op een andere manier in. Op deze manier kan de BHM ook meer contact met de bewoners krijgen.

De bedoeling is dat men plannen er voor uitwerkt, offertes aanvraagt wat het een en ander gaat kosten (niet van te voren zelf betalen!). Aanvragen kan het hele jaar door.

De gemeente heeft hiervoor aanvraag- formulieren, maar die zullen pas eind van het jaar beschikbaar zijn. Ook deze zullen we dan op de websites plaatsen.

Deze aanvraag dient U in bij de gemeente die het bekijkt en een advies geeft aan de Bewonersorganisatie Hengelo Midden (BHM) voor de wijk Hengelose Es, met al haar buurten.

Voor zover wij weten zal dit voor 2 maart en 2 oktober zijn. De BHM heeft dan 2 keer een maand de tijd om de aanvragen te beoordelen en een beslissing aan de gemeente door te geven, die dan de aanvragen honoreert door de betalingen zelf te verrichten aan de offertegevers of bewonersgroep.

 

Wel dient gezegd te worden dat het oude buurtbonnen-systeem niet meer bestaat, waardoor er dus minder geld per subsidiebon uitbetaald kan worden. Om maar een voorbeeld te noemen, een muziekevenement georganiseerd door een straat voor de hele buurt dat 15.000 euro zou moeten kosten, is dan helaas niet mogelijk.

Ook dient U er rekening mee te houden dat kosten voor eten en drinken niet gesubsidieerd worden, deelnemers zullen dan toch zelf iets moeten bijdragen.

Het totale bedrag dat de gemeente hiervoor beschikbaar stelt is 12.775 euro en dit zal dus verdeeld moeten worden onder alle aanvragers zolang die aanvragen de goedkeuring verdienen.

Wij benadrukken nogmaals dat later dit jaar de officiële plannen bekend gemaakt worden.

Heeft u voor dit jaar nog plannen, doe een aanvraag of vraag inlichtingen bij:

 

Bewoners Organisatie Hengelo Midden (BHM)

Postadres:

Uitslagsweg 47 (Wijkcentrum)

7556 LN Hengelo

Tel: 074-3490570 / 06-30940303

Website: www.bewonershengelomidden.nl

Email:     Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.