Aligot

Aardappel-kaasschotel uit de Auvergne/Frankrijk

 

Bijgerecht

In deze tijd van het jaar zijn ovenschotels en stamppotten favoriet eten van velen.
In de Auvergne wordt dit gerecht gemaakt met hele jonge Cantal. Bij ons kun er goed jonge kaas voor nemen of gruyère.

  • 1 kg aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • zout, vers gemalen peper
  • 2 dl slagroom (kookroom kan ook)
  • plm. 400 gram geraspte kaas

De aardappelen schillen en in grote stukken snijden. Samen met het teentje knoflook in kokend water met zout in 20 minuten gaar koken. Afgieten. 1 dl. van het kookvocht bewaren om eventueel te verdunnen als de aligot te dik blijft. Knoflook verwijderen en de aardappelen stampen of door een pureeknijper fijn maken. Direct de slagroom erdoor roeren en dan de kaas.
Met een houten lepel stevig blijven kloppen tot de puree als een dik lint van de lepel loopt. Met zout en peper op smaak brengen en direct serveren. Kan eventueel au- bain Marie warm gehouden worden.

Eet smakelijk
Tineke

Dames en heren lezers, ook u kunt een recept ter beschikking stellen aan de wijkkrant .
Mail deze naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Wij plaatsen hem dan in de volgende Kiek’ n op ’n Es. Heeft u een foto van dit recept stuur ons die dan ook toe.
Bij voorbaat dank
De redactie.