aardappel_courgette

Aardappel-courgettesoep

"Lekker soepje"

Niet alleen word ik zelf altijd blij van soep, ook anderen doe ik er een groot plezier mee. Bovendien is soep gezond. Ik maak meestal wat meer en vries de rest in porties in. Komt altijd van pas op 'sportdagen' of in geval van hongerige pubers. Deze aardappel-courgettesoep met zelfgemaakte chips vind ik erg lekker bij een lunch of aan het eind van de middag. Met de chips kun je prima variëren. Het wordt nu weer de tijd van de decoratieve truffelaardappelen, zoals Vitelotte noire met hun dieppaarse kleur, maar Roseval zijn ook prima te gebruiken. Groentechips zijn ook heerlijk, ze zijn kant-en-klaar te koop maar ook prima zelf te maken van rode biet, winterwortel en pastinaak. Garneer er ook eens aardappelpuree of stamppot mee of serveer ze, bestrooid met wat zout, bij de borrel.


Recept:

Verhit voor Aardappel-courgettesoep met chips (4 personen) 2 el olijfolie in een ruime kookpan en fruit hierin 1 teen knoflook in plakjes.
Voeg er 200 g zeer kruimige aardappelen en 1 courgette in blokjes aan toe en bak omscheppend 3 min. mee. Blus af met 1 dl witte wijn, schenk er 4 dl gevogeltefond bij en leg een takje dragon in de pan.
Laat de soep 20 min. zachtjes koken, verwijder de dragon en pureer de soep. Roer er 2 el kookroom door en verdun eventueel met wat water. Maak de soep op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en houd hem warm.
Garneer met groente- of aardappelchips en dragon. Borstel hiervoor de aardappelen of groenten goed schoon en schaaf ze in dunne plakjes. Haal ze eerst door de bloem, klop ze af en frituur ze dan in een laag zonnebloemolie verhit tot 180°C (bijv. in een wok) in gedeelten in 1-2 min. krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Let erop dat u niet de bebloemde chips voor het frituren op elkaar legt, want dan gaan ze aan elkaar plakken.