brika

Brika

Dit gerecht wordt in Tunesië tijdens de ramadan (vastenmaand) vrijwel elke dag opgediend als voorgerecht. Omdat het niet gezond is (en voor sommige ook een te grote luxe) om elke dag een ei te eten, zijn er heel veel varianten op bedacht wat betreft de vulling. Ik geef hier een van de vele varianten.

Ingrediënten:
voor 6 Briks

  • Bladerdeeg (grote vellen, te koop bij Albert Heijn, C1000 of de Toko)
  • 6 eieren
  • zwarte peper
  • zout
  • blikje tonijn in olie


Bereiding:
Leg een vel bladerdeeg in een diep bord. Doe hierop het ei. Strooi zout en peper hierop. Leg aan één kant een beetje uitgelekte tonijn ernaast. Vouw het bladerdeeg toe zodat je een driehoek krijgt. Doe in een koekenpan flink wat olie zodat je erin kan frituren.
Laat het gevulde bladerdeeg in de olie glijden als de olie heet genoeg is (niet te heet)
(Dit vereist even wat handigheid, hou het bord als het ware in de olie en trek de driehoek-flap-bladerdeeg in de pan.) Bak/frituur de ene kant, draai hem dan om en bak/frituur de andere kant.
Het ei blijft zacht! Of desgewenst iets langer doorbakken tot het ei wat harder is geworden.
Voor de variatie doe ik er soms een paar kappertjes bij of gehakte peterselie.
In plaats van elke brik een ei, kun je ook een mengsel maken met 2 of 3 eieren en daar dingen aan toevoegen zoals een restje gekookte aardappelen van de vorige dag, fijngehakte  peterselie en uien, op smaak gebracht met zout, peper en een theelepeltje kurkumma.

Dien het op met een lekkere frisse salade en partjes citroen en eet de Brik met stokbrood en met je handen natuurlijk. Leuk voor de kinderen!
Eet smakelijk!