MantelzorgEnLoslaten logo s2
Betere balans voor mantelzorgers

Mantelzorgers in Twente die de cursus ‘De Kunst van het Zorgen en Loslaten’ hebben gevolgd, ervaren minder druk in hun mantelzorgsituatie. Dit is de uitkomst van een onderzoek naar de effectiviteit van deze cursus. Dit beeld wordt ook bevestigd uit eerdere onderzoeken naar de effectiviteit van deze cursus gedurende de acht jaar dat ‘De kunst van het zorgen en loslaten’ in Twente en Oost- Gelderland werd gegeven.

Inmiddels hebben ongeveer 500 mantelzorgers uit Twente deelgenomen aan ‘De kunst van het Zorgen en Loslaten’, waaronder ook mensen uit Hengelo. De mantelzorgers zitten in verschillende zorgsituaties. Sommigen zorgen voor een partner die na een hersenbloeding of een beroerte niet mee zelfstandig kan functioneren. Anderen hebben de zorg voor een alleenwonende ouder met beginnende dementie. En weer een ander zorgt voor een kind met een vorm van autisme of een handicap.

Positieve ervaringen
Voor alle deelnemers geldt dat soms sluipenderwijs de zorg de overhand krijgt. De mantelzorger heeft dan vaak het gevoel ‘ik ben mezelf kwijtgeraakt, ik zorg alleen nog maar’ met allerlei spanningen van dien. “Vanuit zo’n situatie ligt overbelasting op de loer”, aldus mantelzorgtrainer Ineke Tieltjes. “De cursus helpt om tijdig bewust te worden en beter te herkennen waar je uit balans raakt tussen zorg en je eigen behoeften. Je leert stilstaan bij je eigen wensen en verlangens en krijgt zicht en grip op je kwaliteiten en valkuilen in het zorgen en loslaten. Want de enige op wie je direct invloed hebt, ben jezelf”. De ervaringen van de mantelzorgers zijn positief. De cursus wordt gemiddeld gewaardeerd met een 9 door de deelnemers. “we hadden een prettige groep, waarin de veiligheid en het jezelf mogen zijn goed gewaarborgd werden. Ik ging er altijd graag naar toe, het was gezellig en leerzaam”, aldus een deelnemer uit de cursus van vorig jaar. “Het is een goede cursus om je bewust te worden van bepaalde gewoontes en soms is dat ook lastig. Ik voelde me gesteund en kan nu beter mijn kracht en energie verdelen waardoor ik met meer plezier en liefde voor mijn man kan zorgen”. Schrijft een cursist in het evaluatieformulier.

Praktische informatie
De volgende cursus in Hengelo start woensdag 25 maart bij wijkcentrum De Hengelose Es, aan de Uitslagsweg. Per groep kunnen maximaal tien mantelzorgers meedoen. De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten verspreid over een periode van vier maanden. Voor de mantelzorger zijn er geen kosten aan verbonden. De deelnemers ontvangen een cursusmap met praktische oefeningen en de behandelde onderwerpen in de training. Voor informatie of opgave kunt u terecht bij SIZTwente, Ineke Tieltjes 085-7731720, Informatie is ook te vinden op website www.mantelzorgenloslaten.nl.

 

28 februari 2020